S-a dat “undă verde” modernizării comunei Crişeni

Crşeni, una dintre cele mari comune sălăjene, va intra, odată cu votul (avizul) consilierilor locali zălăuani de luni, dar şi cu aprobările venite de la Consiliul Judeţean Sălaj, într-un amplu proces de dezvoltare şi modernizare. Aceasta, în urma aprobării reactualizării planurilor urbanistice generale ale localităţilor din comuna Crişeni. Deşi este o localitate în care populaţia de peste 60 de ani depăşeşte 80 la sută din total, comuna, aflată în plină dezvoltare, are o activitate economică prosperă. În comună îşi desfăşoară activitatea societăţi comerciale cu cele mai diverse obiecte de activitate şi peste 20 de unităţi de producţie mari, specializate în confecţii, prelucrarea lemnului, confecţii metalice, construcţii, prefabricate, producţie fibră de sticlă, unităţi de producţie în domeniul alimentar ş.a. Cu toate acestea, mulţi localnici se confruntă cu lipsa locurilor de muncă, pe de o parte pentru că cele disponibile nu sunt conforme cu pregătirea lor, dar şi pentru faptul că unele locuri de muncă nu sunt tentante şi nu atrag forţa de muncă, mai ales cea tânără, din cauza disproporţiei între volumul de muncă şi remuneraţie. Cu toate că în Crişeni lucrurile s-au schimbat mult în ultimii ani, există aşa cum ştiu toţi şi cum simt localnicii, multe disfuncţionalităţi, lucruri neîncepute, deşi au fost promise de câșiva ani, altele începute şi abandonate, precum şi foarte multe investiţii care au fost prost sau necorespunzător efectuate.

Doar dacă amintim despre Crişeni – centrul administrativ al comunei, putem înşira străzile cu profile necorespunzătoare, fără trotuare şi rigole precum şi starea proastă a unor drumuri, inclusive cele care leagă comuna de sate sau satele între ele, indiferent că au fost asfaltate sau pietruite. Spaţii verzi aproape inexistente, dar şi lipsa unui spaţiu urban reprezentativ pentru comună. Alte aspecte care urâţesc sau îngreunează viaţa crişănenilor sunt poluarea chimică şi fonică cauzate de drumul naţional DN1H, care străbate localitatea, riscul mare de inundaţii, cu preponderenţă în partea sud-estică a comunei, cimitirul comunei amplasat în imediata vecinătate a unor gospodării din comună. În sate, multe lucruri merg de asemenea, rău iar cele bune, promise cândva, au căzut în uitare.
În Cristur, nu există niciun loc de joacă pentru copii, în plus, acelaşi neajuns sinistru – multe din locuinţe sunt la câteva zeci de metri depărtare de cimitirul din sat, străzi distruse, fără borduri, şanţuri inexistente sau începute şi neterminate.

În Gârceiu, drumurile sunt necorespunzătoare, pline de gropi şi plombe care sar una după alta, spaţii verzi lipsă, locuri de joacă pentru copii de asemenea. Toate acestea în condiţiile în care amplasarea satului, faţă de centrul comunei, este una care dezavantajează locuitorii şi îi descurajează pe cei tineri în planurile lor de a rămâne să trăiască în sat. Acestora li se adaugă lipsa reţelelor de alimentare cu apă, este adevărat, parţial, pentru toate cele trei localităţi, lipsa reţelelor de canalizare menajeră, poluarea apelor de suprafaţă şi a pânzei freatice, lipsa parţială a iluminatului public, lipsa parţială a reţelelor de cablu tv şi internet şi multe alte neajunsuri. Având în vedere acest scurt istoric, prezentat pe larg în referat, consilierii locali zălăuani au dat luni “undă verde” continuării planurilor de modernizare începute şi puse în aşteptare şi demararea celor noi, menite să schimbe măcar câteva din neajunsurile prezentate mai sus. Propunerile de dezvoltare urbanistică, care au toate şansele să prindă viaţă începând de astăzi, cuprind, în linii mari, investiţii şi modernizări, dar şi încercarea de dezvoltare a producţiei industriale, agricole precum şi transformarea comunei într-o zonă rezidenţială, ca viitoare parte integrantă a Zonei Metropolitane Zalău.

Sunt cuprinse în planul de dezvoltare reabilitarea tramei stradale, a podurilor şi podeţelor, dezvoltarea unei infrastructuri apte să sprijine activitatea industrială nepoluantă, cu precădere în partea sudică a comunei, la interferenţa cu municipiul Zalău. Se doreşte reabilitarea malurilor Văii Zalăului şi a afluenţilor care traversează comuna, reabilitarea ştrandului din comună, sprijinirea în mod real a dezvoltării turismului rural în zonă şi încurajarea economiei locale, împădurirea terenurilor degradate, a celor afectate de alunecări de teren sau distruse de inundaţii. Vor fi înfiinţate noi locuri de muncă iar dezvoltarea comunei, probabilă şi fezabilă, se va face pe segmentele industrial, agricultură, depozitare, turism şi agreement, meşteşuguri şi artizanat şi alte activităţi din diverse ramuri cu specific în zonă. Planurile urbanistice ale comunei, mai precis reactualizarea lor la noile cerinţe şi necesităţi, au avut nevoie de aprobarea Consiliului Judeţean şi de avizul Primăriei Municipiului Zalău, acesta din urmă fiind solicitat pentru ca planurile de dezvoltare şi modernizarea ale comunei Crişeni să nu interfereze în mod necorespunzător cu zona industrială a Zalăului şi să fie, atât cât se poate, în armonie cu zona limitrofă a municipiului.

3 Thoughts to “S-a dat “undă verde” modernizării comunei Crişeni”

  1. curios

    „… consilierii locali zălăuani au dat luni “undă verde” continuării planurilor de modernizare începute şi puse în aşteptare şi demararea celor noi, menite să schimbe măcar câteva din neajunsurile prezentate mai sus …” ce treaba are consiliul local Zalau cu primaria Criseni?

    si ce o tot dati cu spatiile verzi=parcuri la tara? oamenii au case si curti, au banca la poarta si nu de un parc si spatii verzi duc ei lipsa. Sau vreti ca primaria sa bage sute de mii de euro intr-un parculet? IOn care sa nu stea nimeni caci nu au nevoie si nu au timp sa-l piarda in parcuri !

  2. Eu

    Ati fost voi in Garceiu sa vedeti gropile? Nu spun ca drumul este perfect 100%, dar nici chiar cum spuneti voi. Multi locuitori ai Zalauilui si-ar dori drum ca si in Garceiu.

  3. masr

    Tampenii mai mari nu ati putut scrie: ce rol a avut consilierii din zalau in modernizarea comunei, poate ati uitat ca d-l presedinte al CJ salaj a vrut sa bage mortul in casa crisenenilor avizand construirea unei ferme de porci in buricul satului. Daca nu erau cativa oameni de buna credinta in st care sa impiedice acest lucru, va indepline-ati dorinta modernizarii. ce masuri ati luat la zecile de sesizari privind drumul ocolitor. Nici primarul nu a facut nimic cu rampa de gunoi, a vrut practic sa o mareasca, aducand o firma din Italia depozitarea tuturor gunoaielor . Capalnasiu nu a restituit in totalitate pasunea farcas Damb, 33 ha lipsa. Asa ati ajutat comuna?? D-lor din Criseni sa nu-i votati cadoar asta asteapta. Nu va lasati pacaliti. Daca doruiti ceva concret organizati o dezbatere publica cu toti locuitarii comunei. Aveti curajul sa stati in fata lor la multitudinea de probleme lasate nerezolvate??.

Leave a Comment